Kies Pijn Weekoverzicht 12

ons logo

Wat een week mensen, wat een week. De lokale verkiezingen zijn weer geweest. U mocht beslissen wie er plaats neemt in de gemeenteraad,  alsmede het allerlaatste referendum dat de hoge heren in Den Haag nonchalant naast zich neer mogen gaan leggen. Een piepkleine meerderheid stemde tegen de politiestaat. Grote vraag is of het meerendeel van de kiezers ultrahaupt een idee heeft gehad wat dat hele WIV-gedoe inhield, maar goed. De regering blijft in ieder geval redelijk WIV-positief. 

De gemeenteraden in vogelvlucht

Woensdag mochten in bijna heel Nederland de burgers weer eens naar de stembus. Deze keer voor de gemeenteraad. U, de lezer, hebt van dat recht natuurlijk ook gebruik gemaakt en met een weloverwogen keuze besloten wie u de komende jaren mag vertegenwoordigen in uw lokale gemeentehuis. Of misschien had u wel geen tijd. Of geen interesse. Of gewoon geen zin. De opkomst was immers krapjes net boven de 50%. Toen aan het einde van de avond de stemmen wel een beetje geteld waren, konden er conclusies getrokken worden. Dat is altijd het hoogtepunt van élke verkiezing, de te trekken conclusies.

Nimma
Onze redactie hielp met het tellen van de stemmen in Nijmegen. Opvallend veel mensen kozen voor Lijst Kies Pijn.

Het instorten van de PvdA houdt maar niet op. De problemen van die partij zijn allang niet meer gebaseerd op de inhoud maar is een imago-dingetje. Er kleeft een heel naar bijsmaakje aan de naam en er moet iets heel geks gebeuren als dat ooit nog goed komt. Er waren voor het eerst beduidend minder verbaasde blanke mensen in een zaaltje te zien bij het bekend worden van het verlies, dus er zit verbetering in. D66 verliest ook een hoop steun in het land al bleken de verliezen minder fors dan verwacht. Ook bij D66 is dit terug te leiden naar de koers van de landelijke partij, die nogal wat offers lijkt te moeten brengen voor hun regeringsdeelname, wat dan weer slecht is voor de geloofwaardigheid van het merk.

Vooral in de grote steden zette de expansie van GroenLinks zich voort en daarmee kunnen we definitief stellen dat die partij de rol van de PvdA permanent heeft overgenomen. De beoogde blitzkrieg die Geertje W. voor ogen had viel ook wel weer mee. Overal werden wel wat zeteltjes gepakt maar nergens kwamen de PVV’ers ook maar in de buurt van een meerderheid. De zeteltjes lijken afkomstig van de SP. In Amsterdam deed de elitaire PVV, beter bekend als FvD mee en pakte een MONSTERZEGE van 3 zetels voor in de gemeenteraad, net als TurksBelang oftewel Denk. De lokale middenstanders wisten de weg naar de stembus ook weer te vinden en zo was er ook groei bij de VVD. Het CDA blijft de grootste landelijke partij en daaruit kunnen we concluderen dat de vergrijzing van de bevolking nog niet op z’n retour is. Ga gewoon eens dood, stelletje bejaarden, jullie kosten de maatschappij alleen maar geld!

Splinter
Meester versplintering was voor de zoveelste keer de grote winnaar bij de verkiezingen

En de lokalen, die doen het ook altijd goed. Niet gebonden aan landelijke richtlijnen of gehinderd door schandalen kunnen zij lekker een beeld blijven creëren van een wereld van eenhoorns en regenbogen, vol loze beloften waar niemand ze aan gaat herinneren omdat de landelijke media er verder geen aandacht aan besteden zal. En dus zullen over vier jaar, als er weer verkiezingen zijn, er weer voldoende lokale partijen winst boeken.

De wedkantoren zijn inmiddels geopend en we kunnen al ons spaargeld gaan inzetten op waar en wie de eerste politieke afvallige wordt die zijn/haar fractie verlaat en als eenmanspartij verder gaat.

 
Laatse poging om een touw van hennep te promoten.
Albert Heijn overweegt de cannabis plant toe te voegen aan de moestuintjes-lijn. (foto: ANP)

Het was een rare aanblik. Mark Rutte, in het spreekgestoelte, die tijdens zijn betoog over georganiseerde misdaad, van schrik plots een gek sprongetje en geluidje maakt. Een meneer op de publieke tribune had bedacht dat de beste manier om nog even een motie in te dienen was door zichzelf aan een touw van het balkon te storten. Het bleek een activist die al een tijdje kampeerde voor de deur van het binnenhof om zijn boodschap te verkondigen (zie weekoverzicht 8), maar kennelijk had hij het gevoel dat de resultaten nog wat te wensen over lieten. En dus probeerde ie zichzelf maar op te hangen in een wanhopige poging dat men ineens voor wiet zou worden. De vergadering werd geschorst en de SGP heeft voor altijd een gouden troef in handen. “Weten jullie nog die ene keer, dat legale wietteelt én vrijwillige levensbeëindiging in één zwart duivelsmoment het land schokte?” De 65-jarige gaat overigens geen blijvend letsel overhouden aan zijn avontuur. Denk eraan mensen; zelfdoding is nooit de oplossing.

Forum op de boot
De matrozenhoedjes van Peppi en Kokki waaiden al snel af.

In Amsterdam was afgelopen weekend de jaarlijkse ‘discriminatie is stom’ demonstratie. Om het niet te zwart/ wit te maken was er door de organisatie gekozen voor een thema, en Thierry en zijn Ome Theo zijn dan natuurlijk een makkelijk doelwit. Om dat te vieren huurden de twee vriendjes een rondvaartboot om onder het genot van champagne en pianomuziek eens lekker te zwaaien naar de boze demonstranten. De discussie of je, als je een tegendemonstratie organiseert bij een demonstratie tégen discriminatie, niet eigenlijk een demonstratie vóór discriminatie houdt, is totaal niet gevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *