Kies Pijn Weekoverzicht 11

ons logo

Nog eventjes. Heel heel eventjes. En dan? Dan weten we eindelijk  hoe het verder moet met betaald parkeren in Emmen, de entreeprijzen van pretpark Amsterdam en het drugstoerisme in Limburg. Nog eventjes en de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn bekend. In Den Haag zitten ze echter ook niet stil en werd het ene plannetje naar het andere gepresenteerd. Tot echte wetten kwam het deze week niet maar desalniettemin hebben wij weer een mooi rijtje nieuwtjes weten te vinden. Met deze week: De bankier, de belasting, de zorg & het voorstelrondje.

Bij de INGbank houden ze van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
De bankier

Een hele goede dag dames en heren! Welkom bij Kies Pijn’s moppentrommel! Kennen jullie die ene? Van die bankier die een loonsverhoging van 50% kreeg? Nee? Nou mensen die ging dus mooi niet door! Wahahahaha! Pattum Pats! Insert lachband. Heel Nederland schreeuwde moord en brand maar was ondertussen te lui om zelf van bank over te stappen. Want ‘oh, oh, oh,’ we zouden de hand eens in eigen boezem steken. Gelukkig konden de brandschreeuwers rekenen op onze favoriete BN’ers (lees politici).

Jesias Klaver stond vooraan in de roeptoeterrij. Er zal en moest met spoed  een antibankierbonuswet komen. Nu het de loonsverhoging van de baan is is er geen spoed meer met de wet en is er besloten dat ‘Het laatste woord hierover nog niet gezegd is’. Wanneer er verder over de wet gesproken gaat worden is echter nog niet bekend.

Unilever, voor al uw ‘authentieke’ producten van ‘Hollandsche’ oorsprong.
De belasting

Hoezee! Voedselmoloch Unilever verruilt Engeland met zijn malle Brexit voor Rotterdam! Dat het kabinet in 2020 de dividendbelasting wil schrappen speelt volgens Unilever geen rol in hun besluit. Reden genoeg voor Groenlinks, SP & PVDA om maar weer eens wat terecht kritische kanttekeningen te plaatsen. “Hiermee valt het laatste argument voor het afschaffing van de dividendbelasting weg,” aldus Klaver. Mocht het kabinet de afschaffing er alsnog doorheen willen drukken (volgens de planning volgend jaar) komen zij in de eerste kamer een opstandig D66 tegen. Maar D66 die zitten toch in het kabinet en zijn voor? Ja, hun eerste kamer leden hebben echter laten weten tegen te zijn. D66 lijkt daardoor steeds meer op een verwarde partij die wel wat zorg kan gebruiken. BAM! bruggetje!

 

Hoeveel minister De Jongh voor zijn pata’s budgetteert is onbekend.
De zorg

“Meer handen aan het bed!” is de gouden formule van het bestuurstrio De Jongh (volksgezondheid, Sport & Welzijn), Bruins en Blokhuis. De komende vier jaar willen de heren 320 miljoen euro uittrekken om extra stageplekken te creëren en wervingscampagnes voor zorgpersoneel op poten te zetten. Dat de zorg zelf schreeuwt dat de overdreven registratieregels van gemeentes en verzekeraars zorgen voor veel werkdruk, uitval en personeelstekort wordt in het plan van de ministers compleet genegeerd. Ja, de vijf minuten registratie verdwijnt, bij de wijkverpleegkundige. Dat de zorg uit meer dan dat bestaat vergeten we maar even. Ondertussen vragen steeds meer gemeenten om extra geld voor de zorg. Hun uit Den Haag verkregen budgetten blijken veel en veel te laag, waardoor de zorg steeds meer verandert in een potje prijsvechterij waar uiteindelijk de cliënt/patiënt en werknemer het dupe van wordt. Wij zouden er graag een grapje over maken, maar het is in en in triest.

 

Het voorstel rondje

Er werden me weer wat voorstellen gedaan in de kamer deze week. Veiligheid & justitieminister Grappenhaus presenteerde samen met collega Bruins (medische zorg) het lang verwachte D66-paradepaardje: het wietteelt plan. Binnen een half jaar moet er een wet zijn die bepaald dat er vier jaar lang geëxperimenteerd mag worden met de legale kweek van wiet. Daarna volgt er een half jaar waarin de legale productie stop gezet wordt en de boel geëvalueerd. Waar de wiet in dat half jaar vandaan moet komen is nog niet bekend. Wat wel bekend is, is het voorstel voor het in tweeën hakken van een pensioen na een echtscheiding. Minister Koolmees stelt voor dat partners die uit elkaar gaan voortaan automatisch de helft van elkaars pensioen toebedeeld krijgen. Naar verwachting wordt de wet in 2019 voorgelegd aan de kamer. Wie dan nog geld tekort komt kan maar beter groene vingers hebben.

Ook dit jaar was er weer een boekenballetje.

Minister Ingrid van Engelhoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap) opende ondertussen het boekenbal met de woorden dat boeken de mensen wijzer en invoelender maken en de samenleving leefbaarder. Thierry was ook aanwezig, dacht aan een boek over rassenleer en knikte instemmend.

Wij van Kies Pijn sturen u echter liever met een kijk- dan leestip het weekend in. Typisch Tuinzigt: De Verkiezingen. In dit vervolg op de EO serie over de Bredase volkswijk Tuinzigt bezoeken de bewoners een politieke avond in de lokale bieb en nodigt radiopiraat Janoes lokale politici uit om in heldere Jan en Jippentaal uit te leggen wat hun voor Tuinzigt kunnen betekenen. Inmiddels zijn twee afleveringen uitgezonden. Je vindt ze hier en hier. Vindt u volksbuurtbewoners maar gekke Henkies? Dan kunt u altijd nog kijken naar onderstaande gekkie DENKies.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *