Kies Pijn effe voorstellen: Kajsa Ollogren

Nee dit is geen foto van de voltallige KIESPIJN redactie, dit zijn onze nieuwe volksvertegenwoordigers. Sommige komen misschien al een klein beetje bekend voor. Ze zitten immers al een half jaar in hun functie en dat betekend volgens ‘de som der VVD’ers’ dat er minstens één schandaal geweest moeten zijn. Toch zitten er nog veel onbekenden op de ministersposten. In de reeks ‘effe voorstellen’ bekijken wij wie deze mensen zijn. We trappen af met Kajsa Ollongren, vicepremier & minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Kasja toont die broek die zij aan heeft
Paspoort

Naam: Karin (Kajsa) Hildur Ollongren
Burgelijke stand: Getrouwd met Zondag met Lubach producent Irene van Berkel
Partij: D66
Geboortedatum: 28 mei 1967
Politiek C.V.: 1992 – 2007: Ministerie van Economische Zaken
                                             -Beleidsmedewerker Midden- en Oost-
                                              Europa
                                             -Hoofd parlementaire zaken
                                             -Directeur Europese integratie en
                                               strategie
                                             -Plaatsvervangend Directeur-Generaal
                                               economische politiek
                        2007 – 2014: Ministerie van Algemene Zaken
                                             -Plaatsvervangend Secretaris-Generaal
                                             -Secretaris-Generaal
                        2014 – 2017: Gemeente Amsterdam
                                             -Wethouder Economische Zaken
                                             -Locoburgemeester

 

Jonkvrouw

Naast haar broek heeft Kajsa ook diverse jurken.Geboren in Leiden, opgegroeid in Oegstgeest en uiteindelijk lekker economie en geschiedenis studeren in Amsterdam. Het klinkt als het verhaal van iedere VVD’er. Maar toch is er iets apart aan de hand met Kajsa (niet te verwarren met Ke$ha). Kajsa is namelijk niet alleen geen VVD’er (al is het verschil tussen de VVD en D66 momenteel kleiner dan ooit), nee, nee Kajsa is ook een heuse jonkvrouw! Zij maakt namelijk deel uit van een adellijk Fins geslacht. Ergens via de bloedlijn van haar vader. Die overigens gewoon Nederlander is. Haar moeder is dan wel weer Zweeds waardoor Kajsa een dubbele nationaliteit heeft. En ja daar is Geertje W. natuurlijk erg boos om.

Naast haar broek heeft Kasja ook diverse jurken.
Fitties

Dat Geertje wil dat Ke$ha haar Zweedse nationaliteit inlevert is echter niet haar enige ruzietje sinds haar aantreden als minister. Thiery heeft onlangs nog aangifte gedaan tegen haar gedaan (meer hier over in ons weekoverzicht). De aangifte draaide uiteraard op niets uit, al heeft Thierydelierie zich daar nog niet bij neergelegd. Wat ook op niets uitdraaide was D66 parade paardje ‘Het raadgevend Referendum’. Ooit vol trots door D66’er Boris van der Ham geïntroduceerd en onlangs genadeloos door Karin (inmiddels mogen wij Karin zeggen) de nek omgedraaid. Een daad die momenteel voor nogal wat innerlijke fitties bij D66 zorgt. De partij zou te rechts zijn, te veel meevaren op het beleid van de VVD en de burger niet meer serieus nemen. Of zoals D66 prominent en mascotte Jan Terlouw het tijdens DWDD verkondigde: “Het kabinet is het referendum aan het afschaffen. In de eerste beginselen van D66 stond een fundamentele democratisering van de samenleving; een van de middelen: een referendum, als je tenminste eenvoudige, begrijpelijke vragen kunt stellen. Nou ik weet er een: ‘Bent u voor of tegen het afschaffen van het referendum?’ Simpeler kan het toch niet. Maar nee hoor die vraag gaat niet gesteld worden. Vind ik ernstig. Mijn eigen partij doet het, onze minister. Vind ik ernstig.” Dat Karin vaker burgers niet serieus neem blijkt uit haar tijd als wethouder in Amsterdam.

Schaalmodel Amsterdam
Pretpark Amsterdam

Als wethouder heeft Karin (waarom laat zij zichzelf eigenlijk Kajsa noemen?) namelijk jarenlang signalen van burgers  genegeerd over het uit de kluiten groeiende toerisme-terrorisme. Rapport na rapport, en artikel na artikel werd erover geschreven, maar Karin ontkende doodleuk dat er überhaupt een probleem was. In een onlangs verschenen onderzoek beschrijven de bewoners en hoogleraren die wèl bij Karin over het probleem mochten komen praten de bijeenkomsten als ‘bij de koningin op audiëntie komen’. Ondertussen rekte zij de regels op zodat het toerisme in Amsterdam toe kon nemen. Apart. Hoe meer ik over Karin schrijf hoe vreemder ik het vindt dat zij geen VVD’er is. 

Is Bea Karins BAE?
Fake nepnieuws

Het is dan ook een enge en rare gedachte dat iemand die onderzoeken links (see what i did there?) laat liggen nu de strijd tegen nepnieuws aan wil gaan. Karin heeft eerder al bewezen alleen de informatie die zij wenst te horen en zien als zijnde echt aan te nemen. Daarnaast was zij tussen 2011 en 2014 als secretaris-generaal van algemene zaken de belangrijkste adviseur van Mark Rutte. En die Teevendeal die toen begon te spelen had natuurlijk helemaal niets met verdraaide feiten te maken. Dat Karin zelf niet helemaal begrijpt wat nepnieuws is blijkt ook uit onderstaande item uit Zondag met Lubach.

Wat we komende tijd van Karin kunnen verwachten? Wij durven daar nog geen hele harde uitspraken over te doen. Waarschijnlijk het uitvoeren van VVD beleid en het opnemen voor minister Cora van Nieuwenhuizen. Cora gaat het namelijk nog erg zwaar krijgen met de portefeuille rondom Schiphol/Lelystad Airport en laat dat nou net één van de specialiteiten van Karin geweest zijn tijdens haar wethouderschap in Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *