Kies Pijn: De Gemeenteraadsvideo’s 1

Een van de mooiste onderdelen van verkiezingscampagnes zijn de campagne video’s. Ongegeneerd proberen de partijen een beeld van hun gemeente te creëren dat de kiezer moet raken. De een kiest voor angst, de ander voor saamhorigheid. In een aantal artikelen kijken we met de voltallige redactie naar de video’s en bespreken we wat ze bij ons oproepen.

En dat doen we gezellig saampjes!

Koolwijk: Kijk zo kan je je partijprogramma ook verkondigen. Niks een A4tje, gewoon 1 minuut video in elkaar flansen met Windows Movie Maker. Wisten jullie trouwens dat deze partij inmiddels alweer een andere naam draagt? Ze heet nu Eenlokaal en gingen gezellig curlen. En ja daar is ook een video van. Jaap: Ik had de schroevendraaiers al in de hand om de computer open te draaien en mijn geluidskaart te vervangen. Gip: Ik ook. Het mooiste standpunt vind ik nog wel dat ze gaan onderzoeken of er gratis WiFi zou kunnen komen. Want zo wordt het een gastvrije stad. Ik denk dat ze dan beter eens gewoon Nederlands kunnen leren spreken. Jaap:Die laarzen zaten vier jaar geleden nog in een video voor een partij uit Venray trouwens. Koolwijk: Misschien kunnen we een journalistiek onderzoek naar het gebruik van die laarzen in campagnevideo’s van lokale partijen crowdfunden. Zal mij niks verbazen als er nog meer zijn. Jaap: Ik weet het al, Venray had ze slechts geleend en nu dus weer terug gegeven. Tenminste, dat willen ze ons doen geloven….

Jaap: Ikke… moet eerlijk bekennen dat ik dacht dat GBTL weer zo’n afkorting was voor homoseksuelen en anders geaarden. Ik vond het al een beetje makkelijk gevonden om die dappere travestiet te gaan ridiculiseren hier, met ‘r rare haar. We zijn toch RTL7 niet. Gip: Dat kan geen travestiet zijn Jaap, dat lachje op het eind verraad dat het in de overgang is. Koolwijk: Jongens, jongens, politiek incorrect worden van een politieke partij! Dat kan toch nooit de bedoeling zijn! Deze mensen mochten door gemeentelijke herverdeling trouwens afgelopen jaar al naar de stembus.

Gip: De tering, ze zijn de perfecte mix tussen Jacobse en van Es en de Positivo’s maar dan uitgevoerd door amateurtheatergroep Tintel. Regisseur en tekstschrijfster Joke ligt net buiten beeld de teksten omhoog te houden. Koolwijk: Er bestaat een hele reeks van deze video’s. Ik denk dat we Zoetemeer moeten afstoten. Jaap: Ik ben misschien een zeur maar de stropdas is scheef en verkeerd gekleurd. Er staan geen ‘hier stilstaan’-kruisjes op de grond, ze dansen maar wat rond. Als de één iets beargumenteert, beweegt de ander nogal ongecontroleerd. De opzet is erg simplistisch en de uitwerking nogal amateuristisch. Man, man, man, wat walg ik hiervan.

Jaap: Ik vind het een goed idee om in een gemeente te stemmen voor een raad in die desbetreffende gemeente. Ik sta achter de kern van de boodschap. Koolwijk: Zeker! Aanstekelijk nummer ook. Iemand enig idee waarom dit geen carnavalskraker is geworden? Gip: Sta ik weer in mijn eentje de polonaise te doen. Doe toch eens mee jongens. Koolwijk: De laatste keer dat ik de polonaise deed was ik… uhm… man ik denk dat ik vaker naar de stembus ben gelopen dan polonaise liep. Jaap: Ik heb even gegoogeld. Ik dacht mijn hele leven dat ‘polonaise’ inhield dat je bewust een afstand creëerde tussen verschillende soorten mayonaise. Maar eigenlijk is het dus een soort ontruimingsoefening op vrolijke muziek, zonder dat je daadwerkelijk het etablissement verlaat. Goh.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *