Kies Pijn: De uitslagen en hoe nu verder

De stemmen zijn geteld, en grondig ook. Iedereen kent de uitslag inmiddels wel. VVD ondanks dik verlies de grootste, PvdA weggevaagd, bladibla, enz enz. Daar hoeven we het niet echt nóg eens over te hebben. Wel doen we even de boel analyseren, want analyseren kunnen we als geen ander. 

De Winnaars

Kuzu verstopt snel zijn overwinningstosti.

De grote winnaar van de verkiezingen is het populisme, met een mooie tweede plek voor klimaatpolitiek. Wilders mag dan niet de grootste zijn geworden maar heeft wel: LIJSTJESTIJD!!!

  • 5 zetels winst (een groei van 33%)
  • Was de 3e, maar is nu de 2e partij van het land.
  • De normaal.doen. retoriek van Rutte.
  • Het moraal en Wilhelmus geneuzel van Buma.
  • Ruimte gecreëerd voor tweestrijdzaaiers aan de andere kant van het spectrum (DENK).
  • De opkomst van PianoBoy Thierry en papa Theo.

Wilders staat in de formatie buitenspel maar heeft het speelveld allang bepaald.

Baudet is momenteel verwikkeld in ‘ernstige onderhandelingen’ over zijn vleugel, die mogelijk niet in zijn nieuwe kantoor in de Tweede Kamer past. “Ik ben nog steeds van plan hem naar binnen te takelen – dat is mijn verkiezingsbelofte.”
-Trouw, vrijdag 17 maart 2017

Ook gewonnen hebben ‘de groenen’  Groenlinks en PvDD. Hun groene boodschap (en het ENGELENGEZICHT van Jesse Klaver) kregen er gezamenlijk maar liefst 13 zetels bij. Vooral onder jongeren, dertigers en mensen in Amsterdam en Nijmegen blijkt de angst voor smeltende poolkappen en het kapitalisme groter dan de angst voor andere culturen. Genoeg zetels om het beleid te bepalen hebben ze net maar wij bij Kies Pijn hopen dat de groei van deze partijen over vier jaar doorzet. Niet omdat we links rakkers zijn. Nee, omdat we graag willen dat de aarde en daarmee Kies Pijn over acht jaar ook nog bestaat.

Tot slot roepen we ook graag de PVDA uit tot winnaar. Na jarenlang door te ploeteren in de zelfingenomen bagger die de partij was geworden zijn ze nu tot bijna aan de grond toe afgebrand. Eindelijk kans om schoon schip te maken en een stukje zelfreflectie toe te passen. Wie weet bevalt het oppositievoeren wel, en hervindt de partij haar ware ziel. Of ze doeken helemaal op. Hoe dan ook hopen wij van harte dat ze nooit meer een partijleider kiezen die een bekertje bouwvakkerspis drinkt.

De Verliezers.

Het ligt voor de hand om de Partij van de Arbeid de grote verliezer te noemen. Maar dat doen we dus lekker niet. Want we focussen ons nu even op de échte verliezers. In willekeurige volgorde;

Het CDA
Ja, ze hebben zeteltjes gewonnen, en wat waren ze blij. Focking carnaval, technomuziek, en vast ook een paar lekkere prostituees (m/v). En toch is het CDA een verliezer. Het heeft definitief afstand gedaan van God en haar gedachtengoed. De 10 geboden gelden vanaf nu alleen nog maar voor ‘wij, de Nederlanders.’  Anders hadden het wel The Ten Commandments of de الوصايا العشر geheten toch? Heb je een andere afkomst, dan heb je pech. Het CDA gaat d komende jaren zijn best doen het milieu zo veel mogelijk te belasten en zo de ijskappen te laten smelten. Alles om een soort zondvloed te creëren die wij, de Hollanders, afweren met onze typische Hollandse dijken.

Dionepech
Dione wilde harder door de grond zakken dan de PvdA.

De NOS
Dione Stax is geen Herman de schermman. Alsof je Mario Balotelli aantrekt als vervanger voor Luis Suarez.

En misschien toch een beetje Wilders
Die arme Geert. Groot geworden door uitspraken waarvan zelfs Hans Janmaat en Pim Fortuijn zich omdraaien in hun graf. En dan gaat iedereen er met zijn gedachtengoed vandoor en staat ie alsnog aan de zijlijn te schreeuwen. Weliswaar met nóg meer schaapjes achter zich, maar toch. Om te blijven opvallen zal ie net zulke rare dingen moeten gaan roepen als z’n Turkse mattie Erdogan. En dat gaat afsplitsingen opleveren.

Tim van BNN/VARA
Hij had zo z’n best gedaan. Tim Hofman. Lekker met een bus vol lijsttrekkers door het land de hogescholen af. Praktisch elke dag lekker keuvelen met z’n Mattie van Nieuwkerk. Van die supervlotte videootjes gemaakt, die voor mensen ouder dan 24 niet te volgen zijn. Alles deed ie, om de jonkies onder ons richting het stemhokje te krijgen. Maar de opkomst onder jongeren was grote laag. Van de laagopgeleide jongeren kwam zelfs maar 48% opdagen. Arme Tim…

De Formatie

Welkom bij de workshop: “Leren formeren”. Deze workshop is een vervolg op “leren accepteren”, “leren nivelleren”, en “leren pedicopuleren” (over voetjevrijen). Het formeren van een kabinet is complexe klus en een ware traditie binnen onze constitutionele monarchie. Het is dan ook een proces waar nieuwkomer Baudet niks van snapt. Oud-formateur Wouter Bos legt het hem nog 1 keer uit:

Bij Kies Pijn houden we echter van deze stoelendans vol nep-avances, vergeilde lonkende blikken, en publiekelijk blauwtjes lopen. Om al dat gelik en gedraai in goede banen te leiden is er een verkenner aangesteld. Volgens Joods-christelijke traditie en met het oog op hygiëne is dat deze keer voor het eerst een vrouw.

Even voorstellen: Edith Schippers

De belangrijkste eigenschap van een verkenner is het goed kunnen balanceren van de afzonderlijke belangen van de verschillende partijen, en daar volledig onafhankelijk in zijn. In haar vorige functie als minister van  Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft Schippers al bewezen hier prima mee om te kunnen gaan. Zo was haar echtgenoot eigenaar van een adviesbureau dat zorginstellingen de mazen in het zorgstelsel van Schippers liet benutten om meer winst te maken. Het huwelijk heeft hier echter nooit onder te lijden gehad.

De verkenner moet ervoor zorgen dat er een meerderheid aan zetels (minimaal 76 poppetjes) het kabinet gaan vormen. Om iedere kiezer het idee te geven dat hun stem iets heeft betekend gaat ze met alle partijen in gesprek.

Hoe ziet een meerderheid in de kamer er uit? 76 Ron Fresens laten het even zien:

Eén Ron maakt nog geen formatie.

Op dit moment hoor je alle politici maar zeggen dat de formatie heel lang gaat duren. Bij Kies Pijn houden we daar ook rekening mee. 

Check hier de complete pdf

Het Kabinet
Na de verkennende gesprekken van Schippers blijken er drie mogelijkheden. We zetten ze hieronder op een rijtje en kijken meteen wat dit kabinet voor bepaalde belangrijke zaken zou kunnen betekenen. Gebaseerd op de partijanalyses die wij en die linkse rakkers van De Correspondent eerder deden. Klik op het plaatje links om de complete .pdf te bekijken! 

 De eerste kolom is een lekker traditioneel en behoudend kabinet. Alleen D66 doet nog een contactloos pinpasje in het zakje. En dat zie je ook meteen terug in de gemiddelde vrolijkheid van de gezichtjes. Zwarte Piet is de enige kleurling die nog welkom is. Voor de rest gaat de overheid ons lekker monitoren, behalve als we lekker veel centjes willen verdienen waarmee we eventueel de planeet definitief om zeep helpen. Vooral een beetje doorgaan op de bestaande koers dus. Maar we met een héle krappe meerderheid, er hoeft er maar eentje af te haken en ze hebben een probleem.

Trappen ze de CU eruit en gaan ze met de Klaverclan in zee, dan zien we meteen wat verschuivingen naar links. Zowel het CDA áls de VVD zal flink wat stemmentrekkers terug in de schuur moeten zetten. Niet meer centjes naar de bankdirecteur maar naar de musea. En misschien wat minder nieuw asfalt en wat meer bomen. Tenzij Jesse en z’n vrinden een PvdA’tje doen. Maar de meerderheid is wel groter én ook de  in de eerste kamer. Wel zo handig aangezien die laatste nog slechts een campagnetrucje is voor de oppositie.

De laatste, en meest onwaarschijnlijke, mogelijke coalitie is een links-progressief kabinet onder leiding van het CDA óf D66. Buma zal wel erg veel concessies moeten doen maar heeft de matties van de CU als steun in de strijd tegen het communisme en linkse overdaad. Dat niet alle snelwegen direct worden omgetoverd in vrolijke door de wind aangedreven Legoland monorail waarin iedereen zingend naar z’n werk wordt gebracht. Maar mevrouwen en meneren gaan evenveel verdienen, nieuwe papa’s krijgen een moderner verlof, weer meer theaterfestivals dan fuckingfoodtruckfestivals,  een idyllisch landje. MAAR dan moet de VVD de formatie wel echt ZO VERSCHRIKKELIJK verkloten de komende maanden… Poe…

 

Einde 

Wij vonden het tof, volgende keer weer. Bedankt voor het lezen. Tot snel.

Jaap, Martijn en Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *