Kies Pijn: Kijken naar de VVD, SP en de PvdD

Nederige excuses. Dat is waar deze speciale aflevering mee begint. Want we moesten nog drie partijen behandelen en daar is nu toch echt geen tijd meer voor. Al die programma’s doorpluizen, daarover meningen vormen, plaatjes zoeken, én tegelijkertijd de nieuwe Zelda uitspelen is toch een te grote uitdaging gebleken. Sorry. En dus doen we de laatste drie gewoon allemaal tegelijk. BOEM! De eerste coalitie is een feit. De VVD, SP én de Partij voor de Dieren. Gezellig in één kek artikeltje.

logos partijen
Wat zullen deze partijen vereerd zijn met deze speciale behandeling.

 

Over de partijen

De VVD is al een tijdje de grootste partij van Nederland. Dat waren ze nooit eerder omdat mensen toen tenminste nog beseften dat de achterban die ene ‘1%’ is. Rijke mensen die rijk willen blijven stemden VVD, en als je tot ‘het volk’ behoorde, dan niet. Maar tegenwoordig stemmen ook mensen die een hekel aan buitenlanders hebben, maar toch liever niet op Wilders stemmen omdat die ‘toch net een beetje te ver gaat’, op de VVD. De opkomst van het populisme heeft de VVD bepaald geen windeitjes gelegd.

De SP is ook een populistische kliek, maar dan links. Onder Jan Marijnissen was het nog wel cool en kwam het daadwerkelijk op voor de Jannen en Jeanettes met de pet maar hedendaags is het eigenlijk een soort PVV geworden maar dan zonder Nazistische praatjes Socialistisch zonder het Nationaal- ervoor zeg maar. En de SP heeft wél een echt (en links) verkiezingsprogram. Ze zijn al jarenlang flink aanwezig in de kamer, en de grote zetelafpakker van onze vrinden van de PVDA.

Als laatste de Partij voor de Dieren. En daar gaan we positief over zijn. Want wij houden van dieren. Poesjes, alpaca’s, torretjes, vissen, alles. Dieren zijn cool. En deze partij is daar dus voor. Tenminste, van oudsher, want tegenwoordig lijken ze wel een normale linkse progressieve partij die over allerlei randzaken als pensioenen en buitenlanders ook meningen heeft.

De Programma’s

De SP richt zich op de doorsnee ‘recht voor z’n raap’ gezonde Hollandse man dan wel vrouw. De pensioenleeftijd is een speerpuntje, de sociale voorzieningen ook, een nationaal zorgfonds, meer loon, dat soort dingen. Wat ze tegen kerstpakketten hebben is ons een raadsel, want bonussen vinden ze maar wat stom.

smith
In tegenstelling tot bij de PvdD werkt bij sommigen plan A altijd meteen al.

De PvdD is de weg kwijt. Liefst 550 punten hebben ze opgeschreven in een ‘plan B’ en die kunnen we hier in deze ene paragraaf natuurlijk niet allemaal gaan behandelen. Maar met afstand de meeste punten gaan niet alleen maar over dieren maar ook over zaken als duurzame energie, pilots met een basisinkomen, DRIE MAANDEN OUDERSCHAPSVERLOF VOOR VADERS, en ze hebben een hekel aan multinationals die hier lekker makkelijk belasting ontwijken. Het populisme van de PvdD moet komen van de vrolijke kattenplaatjes op hun Facebookpagina.

Het programma van de VVD is zeg maar een beetje ‘tja, we zijn eigenlijk wel lekker bezig’. Ze willen dus een beetje door op dezelfde weg. Meer asfalt tegen de files, minder uitkeringen tegen de hoge belastingen, geen gesubsidieerde cultuur. En wat anti-immigratiepuntjes om de massa’s geïnteresseerd te houden. Verder ontkennen ze alles dat ook maar iets met klimaatproblemen te maken hebben. De VVD is immers een optimistische partij, dus dat komt vanzelf wel goed.

 

Maar hoe zit het me de zaken die er echt toe doen?

Voor of tegen Zwarte Piet?

Een heikel puntje voor de SP, want enerzijds proberen ze de harten van het volk te winnen maar anderzijds zijn ze vóór samenleven van iedereen en tegen discriminatie. Wij trekken daaruit de conclusie dat ze tegen zijn. De PvdD is dat ook maar Mark Rutte en zijn vriendjes zijn uitgesproken voor. Omdat ze aan 1% van de stemmen niet genoeg hebben. En het is een mooi beeldmerk natuurlijk, kun je een hoop geld aan verdienen.

roemeralschinees
Lekker dopjes op tandpastatubes draaien, écht mannenwerk.
Hoe komt het Nederlands Voetbal er weer bovenop?

Het interesseert ze bij de dierenpartij geen ene flikker, dat hele gevoetbal. Niet dat ze er tegen zijn, maar het is een tak van sport (haha) die zichzelf maar moet zien te rooien. De SP daarentegen is erg begaan met de sportwereld en wil dat er een lebensraumnorm komt van minimaal 3% voor speeltuinen en trainingsvelden voor kinderen. De VVD ziet het liefst dat Ajax en Feyenoord verkocht worden aan rijke Russen of oliesjeiks zodat ze met honderden miljoenen kunnen smijten op de transfermarkt.

Moet ik godverdomme echt doorwerken tot mijn 70e?

Van de VVD mag je stoppen met werken als je zelf genoeg gespaard hebt. En anders moet je je bek houden en tot je 80e doorwerken. De SP is extreem tegen, die 65 is bijna net zo heilig als bij de 50PLUS. Onze dierenvriendjes van de PvdD is voor een flexibele leeftijdsgrens op basis van dienstjaren.

Mogelijke coalitie met de PVV?

In de aflevering over de PVV hebben we al het een en ander gezegd over mogelijke coalities met de PVV. Ondanks dat VVD leider Rutte stelt dat hij NOOIT gaat samenwerken met de PVV geloven we daar geen sikkepit van. Want mocht het nodig zijn zal Rutte zichzelf slachtofferen, aftreden en lekker in de kamer zitten terwijl 2e man Halbe Zeilstra gezellig de vice-premier wordt. In het geval van de VVD dus; JA!

Ondanks dat Wilders twee nieuwe lieve poesjes uit het asiel heeft laten halen zullen de PVV en PvdD nooit vrienden worden. De manier van politiek bedrijven is gewoonweg te verschillend en de PvdD is niet aanzienlijk groter dan andere en vooral betere opties voor de PVV.

De SP is het op sommige vlakken volledig eens met Wilders en co, maar op punten als cultuur en immigratie verschillen de twee enorm. Voor beiden zal een compromis een enorme dikke middelvinger zijn naar de achterban. Maar dat we sluiten we niet uit.

En onze Hollandse cultuur?

Bij de Partij voor de Dieren zijn ze voor een toekomstbestendige wereld. De focus moet liggen op parken en zo, maar kunst is ook cool. Grote festivals als Lowlands of Oerol, die een aanslag vormen op de natuur, moeten ophouden te bestaan of tyfusveel belasting betalen zodat alles netjes opgeruimd kan worden en de lokale fauna gecompenseerd kan worden voor het ongemak. De VVD is een groot voorstander van onze Oud-Hollandsche Cultuur. Van vroeger, toen we de zeeën bevoeren en overal over de rug van zwakke mensen onszelf verrijkten. Musea en theaters zijn leuk, maar het moet de belastingbetaler geen geld kosten. En de SP? Die zijn enorm fan. Kunstenaars moeten kunnen leven van hun werk, Theaters, festivals, orkesten, musea, alles is een belangrijk onderdeel van onze identiteit. Cultuur moet er op school met de paplepel ingeslagen worden. En het allerbelangrijkst; ze willen die teringleijers die concertkaartjes kopen en meteen op Marktplaats knallen voor het dubbele opknopen aan de hoogste tomatenplant die ze kunnen vinden. Hulde.

De gezichten
rutoete
Mark Rutte speelt behalve piano ook erg goed de loftrompet, hier voert hij een symfonie uit die gaat over zichzelf.

Emile Roemer zou in Hollywood doorgaans gecast worden als de tweelingbroer van Gilbert Grape. Hij is een man van de straat, stond jarenlang voor de klas, spendeerde decennia in de lokale politiek en maakte toen de stap naar de landelijke variant. Geboren en getogen politicus dus. De SP stortte een beetje in toen godfather Jan Marijnissen ermee stopte maar Roemer heeft de SP weer een gezicht gegeven. Niet eentje waar de gemiddelde ’50 tinten grijs’-lezeres van gaat soppen, maar toch.

Mark Rutte is bijzonder goedlachs en speelt een prima stukje piano. Hij overwoog na het gymnasium een opleiding aan het conservatorium te volgen, maar het werd geschiedenis in Leiden en zo rolde hij in dat brallerige VVD-jongeren wereldje waarna hij na een korte carrière als personeelsmanager uiteindelijk staatssecretaris van sociale zaken werd. Hij had een grotere ambitie dan dat en beëindigde hoogstpersoonlijk de politieke loopbaan van Rita Verdonk. We zullen hem er eeuwig dankbaar voor blijven.  

En we bewaren het best voor het laatst; Marianne Thieme. Hét gezicht van de PvdD. Ooit werd ze uitgelachen vanwege haar radicale dierenvriendjespolitiek maar inmiddels is ze in de afgelopen 15 jaar uitgegroeid tot een politica om rekening mee te houden. Is tevens de enige vrouwelijke lijsttrekker die er toe doet. Schijnt een dingetje te zijn. Is streng gelovig en vindt het verschrikkelijk irritant dat de media daar keer op keer op terugkomt. Doen wij niet hetzelfde nu? Nee, niet echt. We willen hiermee graag aantonen dat zij niet meedoet aan dat populistische geneuzel en haar persoonlijke leven en haar politieke leven gescheiden houdt. En dat waarderen we enorm. High five Marianne!

Wel of niet op stemmen?

Wel op de VVD stemmen als;

Je ziet populisme is een noodzakelijk kwaad. Het maakt je zichtbaar en brengt je de mogelijkheden je idealen na te streven. Een wereld zonder gehandicapten en werkelozen klinkt misschien als een utopie, maar dat hoeft het niet te zijn! Hongersnood is tenslotte een probleem dat zichzelf oplost. Of als je als ondernemer minder regeltjes/ belastingen wil.

Niet op de VVD stemmen als;

Je het belangrijk vindt dat niet alleen JIJ en je golfvriendjes het goed hebben in de wereld maar dat iedereen de kans heeft iets van zijn/ haar leven te maken.

Wel op de PvdD stemmen als;

Je vindt dat Nederland een van de initiatiefnemers van de duurzame wereld moet worden. Lekker vooruitstrevend bezig zijn met de aarde én diens bewoners. En dat je daardoor misschien genoegen moet nemen met een 128GB iPhone8 ipv de 512GB versie, dan is dat het meer dan waard.

Niet op de PvdD stemmen als;

Leuk hoor dat milieu maar laten we in vredesnaam eerst even zorgen dat er niemand meer honger heeft en dat alle ziektes te genezen zijn dankzij dierproeven.

Wel op de SP stemmen als;

Idealen zijn om na te streven, of ze nu te realiseren zijn of niet. Beter je best doen om naar de ultieme beschaving toe te werken dan om onderweg compromissen te sluiten die voor iedereen leuk zijn. En die kutrijken moeten eens ophouden met alleen zo rijk zijn, dat wil jij tenslotte ook.

Niet op de SP stemmen als;

Je werkt hard voor die vele centjes op de bank. Het is niet jouw schuld dat de oma van de buurvrouw van de kassière wiens moeder zwemles geeft aan het neefje van je halfzus plotseling ziek is geworden en niet meer kan werken. Dat lost die familie maar zelf op.

En ook niet op stemmen als je weet dat niet iedereen hand in hand door de straten wil huppelen onderweg naar de fabriek. Sommigen willen liever lekker met hun eigen autootje, die kan je daar niet toe verplichten. Samenleving hoef je niet altijd zo fucking letterlijk te nemen, ja?

 

 

En dan zijn we zo goed als aan het einde gekomen van dit jaar KIES PIJN. We doen donder/vrijdag nog een analyse van de uitkomst, en dan is het toch echt klaar en gaan we verder met ons leven. Tot we iets anders verzinnen om over te schrijven.

One thought on “Kies Pijn: Kijken naar de VVD, SP en de PvdD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *