Kies Pijn: 81 smaken

Op moment van schrijven staan er bij de Kiesraad maar liefst 81 partijen geregistreerd voor deelname aan de verkiezingen op 15 maart. Voor de machine die de stembiljetten vouwt: heb geen angst! De geschiedenis leert dat een groot gedeelte van de partijen uiteindelijk de papieren niet op tijd (dit jaar moet dat uiterlijk op 30 januari) in orde heeft en het biljet nooit haalt. Andere partijen op de lijst wekken de suggestie dat ze vergeten zijn zich ooit uit te schrijven. Kies Pijn dook alvast in de lijst. Dit viel er op.

Verdonk & Vlemmix

Nationale clown Rita Verdonk Johan Vlemmix doet weer mee. Iedere vier jaar probeert Vlemmix met zijn Partij van de Toekomst in het kabinet te komen. Dit jaar probeert hij dat door middel van internetmeme-achtige plaatjes en poster en het woord ‘nationaal’. De eerste vier punten uit het partij programma? Nederland krijgt een nationaal hypotheek instituut, Nederland krijgt een nationale zorgverzekering, behoud van onze nationale tradities en tot slot nationale referenda altijd bindend. Kortom standpunten die het best te omschrijven zijn als oude wijn in oude nationalistische kruiken. Over oude wijn in oude nationalistische kruiken gesproken (woohoo bruggetje)! Trots op Nederland lijst Rita Verdonk staat geregistreerd. Zoals eerder al gezegd zijn wij vooral bang dat zij haar registratie zich automatisch verlengd heeft maar stiekem hopen wij dat ijzeren Rita gewoon weer mee doet. Wederom Willibrord Frequin haar reclamespotje laat regisseren. Wij zijn namelijk heel erg benieuwd hoe het met al die ondernemers met water aan hun lippen gaat.

 

Geregistreerde logos

Op 9 maart 2015 registreerde de Partij voor Burgelijke- en Mensenrechten het hierboven getoonde meest linker logo. Misschien hadden ze iets langer de tijd moeten nemen. Een lelijk of gemakzuchtig logo is uiteraard geen reden om een partij te verketteren, maar naast de registratie en het logo is de partij onvindbaar. Zo lijkt hun enige standpunt: Stock-foto’s gebruiken is een mensenrecht.

Rechtdoor is de partij van Henk Kuijpers, voorman van motorclub No Surrender. Met die kennis in het achterhoofd hebben wij eventuele grappen over het logo meteen naar de nooduitgang verwezen. Prachtlogo. Niets meer aan doen.

Sterk heeft als logo het woord sterk met een punt erachter. Dat is dus eigenlijk helemaal geen logo, maar het woord sterk met een punt erachter. Nog even over stock-foto’s gesproken. Kijk ook even hun reclame spotje met ‘sterke’ zinnen als: “Een kringloopwinkel is er omdat veel mensen in armoede leven” & “Sterk stelt voor: ofwel alles laten zoals het is. Met een paar aanpassingen”

Inschrijf adressen

De meeste politieke partijen die dit jaar meedoen komen uit de randstad. 32,5% komt uit Zuid en 30,5% komt uit Noord-Holland. Een gedeelde derde plek is er voor de provincies Utrecht en Gelderland (beide 18,6%). Brabant is 5e met 12,4%, de overige provincies leveren allemaal één politieke partij per provincie. Behalve de provincie Groningen. Wel staat er een partij in Estland ingeschreven. De Club van Niet Kiezers (niet te verwarren met De Partij voor Niet Stemmers), voorheen bekend als De Klokkenluiderspartij. Bij deze kunnen we dus stellen dat er meer politieke partijen uit Estland dan uit gas-win-debacle-provincie Groningen meedingen naar een zetel in de Tweede Kamer.

Niet relevant maar toch opvallend. Het inschrijfadres van 50plus zit op de Kneuterdijk.

 

 

Zelf de lijst zien? Kijk op de site van de Kiesraad. In februari kijken wij van Kies Pijn wie er zijn afgevallen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *